Meditáció – egészséges test és lélek

Meditáció – egészséges test és lélek

A meditáció a mentális fegyelmezettség egy fajtája, amivel felülemelkedhet a gondolkodáson és a tudat és a relaxáció mélyebb állapotába kerülhet. A bizonyított alternatív terápiák csoportjába tartozik és kihagyhatatlan része számos gyógymódnak, étrendnek és a személyes fejlődésnek. Számos orvos ajánlja a meditációt mint eszközt a magas vérnyomás kezelésére, a fizikai erőnlét emelésére, az álmatlanság ellen, a stressz legyőzésére és a test relaxációjára.

A meditáció , egy egyszerű módszer a test egyensúlyának a visszaállítására, mentálisan és érzelmileg egyaránt. A meditáció értéke, mint gyógymód és mint a betegség tüneteinek az enyhítése ismert és használt volt már évszázadokra visszamenőleg. Azzal a ténnyel, hogy  tudományosan is elfogadott lett, a meditáció egyre népszerűbb gyógymód lett, valamint ismert  relaxációs eszközzé vált.

Különböző fajta meditációk létezek, a legismertebbek pedig a Transzcendentális meditáció , a Taoista meditáció, a Zen Meditáció és a Buddhista meditáció,  amik közül mindenki a saját szükségletei szerint választhat. A meditációt lehet többféleképpen is alkalmazni:

  • Meditatív testhelyzetben ülés, mozdulás nélkül a figyelmünk kontrolálásával
  • Kifejező meditatív gyakorlatok, amiben a testnek engedélyezve van a szabad mozgás
  • Az a gyakorlat, hogy az adott napi tevékenységeket legalább egyszer teljes nyugodtsággal végezzük.

A közös az bennük, a koncentrálás és az elme lazítása. Mindegyik meditáció célja, hogy a figyelmet egy gyógyító elemre fordítsa – egy hangra, egy szóra, egy képre vagy a lélegzésre. Mert amikor az agy a béke érzésével van kitöltve, valamint a relaxációval, akkor nincs helye az aggodalomnak, stressznek és a depressziónak.

A legeffektívebb hatása a tíz perces meditációnak van. Üljön le törökülésben a földre vagy párnára, a gerince legyen egyenes, de ugyanakkor kényelmes is legyen a testtartása. Amikor elhelyezkedett, felveheti az ún. lótusz ülés pozíciót – törökülésben van, a könyökeit pedig a térdeire támasztotta. Csukja be a száját és a szemét és a figyelmét az orrán át vet lélegzetekre fordítsa. Fontos, hogy a gyomrából vegye a lélegzeteket nem pedig a mellkasából, ezért figyeljen oda arra hogy a lélegzés közben mozog-e a hasa.  A figyelmének csak is a lélegzetén kell, hogy legyen -. a belégzésen és a kilégzésen. A gondolatait ki kell hogy kapcsolja, mert a meditáció célja az agy pihenése nem pedig a gondolkodás. Ha kitartó lesz a meditáció gyakorlatában, idővel észreveszi majd, hogy könnyebben reagál a mindennapi stressz helyzeteiben. A teste erősebb és mozgékonyabb lesz, valamint egyre jobban érzi majd magát benne.

[fbcomments]

Ezt olvastad már?

Hagyjon választ

Változtass a jövődön most

Most lehetőséged van, hogy jobbra fordítsd az életed

Kérd jósaink segítségét