Töltött káposzta

toltott_kaposzta

Hozzávalók / 8 adag:

A hús előfőzéséhez:

40 dkg füstölt oldalas

A rizshez:

12 dkg rizs

A töltelékhez:

12 db káposztalevél (savanyított)
40 dkg sertéslapocka40 dkg sertéscomb20 dkg füstölt szalonna (húsos)
1 nagy fej vöröshagyma3 gerezd fokhagyma1 ek fűszerpaprikasó ízlés szerint
bors ízlés szerint
0.5 dl víz

A rétegzéshez

1.5 kg savanyú káposzta10 dkg kolbász (füstölt)
4 db babérlevél

A rántáshoz

2 ek sertészsír1 evőkanál finomliszt
  • A füstölt húst előző nap beáztatjuk.
  • Másnap feltesszük főni. Attól függ, milyen húst kaptunk, addig főzzük, amíg félpuha lesz, kb. 1 – 1 és 1/2 órát.
  • A rizst félpuhára főzzük, és leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. A savanyú káposztát mossuk át, tegyük félre.
  • A vöröshagymát apróra vágjuk, a szalonnát felkockázzuk.
  • Kis lángon kiolvasztjuk a szalonnát, a pörcöket kivesszük, és félrerakjuk.
  • A szalonna zsírján üvegesre pirítjuk a vöröshagymát.
  • A darált húst egy tálba tesszük, hozzáöntjük a rizst, a vöröshagymát, a szalonnapörcöket, a zúzott fokhagymát, egy kávéskanál borsot, 2 kávéskanál sót és egy csapott evőkanál fűszerpaprikát.
  • Öntünk hozzá egy fél dl vizet, és alaposan összedolgozzuk (a víz a tojás helyett van. A tojás keményíti a tölteléket, ha vízzel keverjük, puhább marad.)
  • A tölteléket elosztjuk 12 felé. Erre azért van szükség, mert így egyenlő méretű töltelékeink lesznek.
  • A káposztaleveleket szemügyre vesszük: ha túl kemény torzsájuk van, azt kivágjuk, vagy klopfolóval kicsit megcsapkodjuk, hogy puha legyen, és fel tudjuk tekerni.
  • A tenyerünkbe veszünk egy levelet úgy, hogy a torzsa nézzen felfelé. Középre helyezünk egy tölteléket, és először felülről, majd alulról hajtsuk rá a káposztalevelet. Takarjuk be balról is, majd a jobb irányba kezdjük el tekerni. Így biztosan nem lesz túl szoros a töltelék, de “kivetkőzni” sem fognak.
  • Fogjunk egy óriás fazekat, tegyünk az aljába egy sor savanyú káposztát. Arra kerüljön egy adag töltelék, pár darab a kolbászból és néhány nyeset füstölt oldalas.
  • Tegyünk rá még egy adag savanyú káposztát, tölteléket, húst és kolbászt, majd ismét takarjuk le, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Savanyú káposzta kerüljön felülre, és emeletenként jöhet egy-két babérlevél. Öntünk rá annyit az oldalas főzővizéből, hogy ellepje.
  • Közepes lángon főzzük jó 2 órán keresztül.
  • Ha kész, hagyjuk kicsit hűlni. Utána szétszedjünk – óvatosan kipiszkáljuk belőle a töltelékeket, vigyázva, hogy ki ne essenek a káposztalevélből. Félretesszük.
  • A zsírt megolvasztjuk, szórunk rá pirospaprikát és egy evőkanál lisztet. Vízzel felengedjük, olyan sűrűnek kell lennie, mint a tejfölnek. Rácsorgatjuk az apró káposztára, elkeverjük, és berántjuk.
  • Tálaláskor alulra tesszük az apró káposztát, rá a tölteléket, mellé az oldalast és a kolbászt.
  • Tejföllel koronázzuk, és friss házi kenyeret kínálunk mellé.

Jó étvágyat kívánunk !

[fbcomments]

Ezt olvastad már?

Hagyjon választ

Változtass a jövődön most

Most lehetőséged van, hogy jobbra fordítsd az életed

Kérd jósaink segítségét